Nej traditionellt sett “växer” inte godis i naturen.
Godis är en bearbetad och framställd produkt som tillverkas av olika ingredienser inklusive socker, färgämnen, smakämnen och andra tillsatser. Dessa ingredienser kommer inte naturligt från växtriket eller andra naturliga källor i sin godisform.
Däremot kommer några av de råvaror som används för att göra godis från naturliga källor. Exempelvis kommer socker från sockerrör eller sockerbetor, och vissa smakämnen kan härstamma från naturliga källor som frukt eller örter. Dock genomgår dessa råvaror omfattande bearbetning innan de blir de färdiga godisprodukterna som vi känner dem.
I naturen finns naturligtvis många livsmedel som är söta och njutbara på ett liknande sätt som godis. Frukter, bär, honung och lönnssirap är exempel på naturliga sötningsmedel som människor har använt i århundraden för att tillfredsställa sitt sötsug. Dessa livsmedel kommer dock inte i form av traditionellt godis, och de är naturliga och ofta näringsrika alternativ.
Ska du ändå ut i naturen för att plocka tex sockerrör och annat för att göra godis av?
Lite polkagris från Gränna vore inte så dumt att plocka i naturen när man ändå är på gång.
Du bör så klart ha en värmeväst som kan hålla dig varm även om du plockar på sommaren så är det kallt på kvällarna.
Ämnet som rinner ut från aprikosträd och liknande fruktträd kallas ofta “gummi” eller “kåda”. Det är en klibbig och kladdig substans som produceras av träden som en försvarsmekanism mot skadedjur, sjukdomar eller skador på barken.
I fallet med aprikosträd kan detta ämne vara en blandning av hartser, gummi, och andra ämnen. Det har en kladdig konsistens och kan ses som droppar eller fläckar på stammen eller grenarna. Kåda eller gummi fungerar som ett naturligt skydd för trädet genom att tätningsskador och förhindra intrång av skadedjur och patogener.
Även om kåda eller gummi från aprikosträd inte är ätbara och används i livsmedel, har vissa människor historiskt använt kåda från vissa träd för medicinska ändamål eller som ett naturmaterial i olika hantverkssammanhang. Det är dock viktigt att notera att detta inte är samma sak som ätbara kådor som används i vissa livsmedel eller tuggummin.