Dessa ständiga skuldtrippar!

Jäklar vad dagis kan skuldtrippa! Idag skulle vi egentligen ha båda barnen på dagis men i.o.m. att Laura fortfarande är krasslig blev det bara Wille som skulle gå. Så efter ett läkarbesök med Wille (eftersom att han fortfarande säger att han har ont i magen hela tiden) så gick jag och lämnade honom på dagis.

Redan på morgonen skulle de prata länge och väl om att ”du är medveten om att det bara är fyra barn på dagis idag va? Vi ville bara att du skulle veta om det, det kan vara bra för dig att veta” mm. Det är som att de vill att man ska säga, jaha men då är det bäst att Wille inte går på dagis heller (fast vi planerat med det i veckor). Sen när vi kom dit var det inte alls bara 4 barn där utan 7-8 någonting. Skumt.. Sen skulle de verkligen markera att jaha ”om ni hämtar kl. halv fem så kommer Wille vara ensam kvar här”. Inga andra barn kommer vara här efter kl. fyra minsann.. Nästa skuldtripp och undermening att ni borde verkligen hämta kl. 4 absolut senast (även om vi lämnat väldigt sent).

Jag får fundera på hur vi ska göra, men jag tycker egentligen att man ska rätt till de tider man tycker att man behöver och ska inte behöva få kommentarer eller pikar hela tiden på det. Vi hämtar ibland senast på dagis och det kan de ibland kännas sura för.. Men vi behöver det i.o.m. att Mange på terminerna jobbar sent på kvällarna och jag har barnen själv – och vi lämnar därför sent istället. Man måste ju ha de tider som passar till våra arbetstider. Jaja, överlag fungerar det väldigt bra med barnens för dom rätt nya dagis och jag är tacksam för att det är ett bra dagis med kompetent personal o.s.v. Så i det stora hela är jag tacksam för ett lyxigt dagissystem  i Sverige (om man jämför med andra länder).

Har du några tankar om detta?

10 thoughts on “Dessa ständiga skuldtrippar!

 1. Är själv förskollärare och på min förskola har jag varit med om föräldrar som blir arga då vi valt att inte berätta att barnet är ensamt efter en viss tid eller att det en dag är väldigt få barn just för att inte riskera att föräldrar känner sig skuldbelagda. Men nu har vi börjat berätta eftersom att så många föräldrar ifrågasatt eller rentav blivit arga då vi inte sagt något. Samtidigt är vi noga med att det är behovet av omsorg som ska styra barnets tider. Har man behov så har man. Behov = den tid föräldrar arbetar, studerar eller söker jobb. Förskolan är ingen barnvakt. Såhär i juletider förstår jag att pedagoger reagerar, (även fast det är fel), när man lämnar ett barn då det andra är sjukt, då de som jobbar säkert blivit beordrade och hellre hade varit lediga. Ta upp det med personalen eller hör av dig till chefen.

  1. Ok intressant att höra ifrån den andra synvinkeln. Förstår inte riktigt banvaktskommentaren? Vi ville ju eg ha båda på dagis men iom att Laura är sjuk så har vi henne hemma. Ser inte direkt någon anledning att ha Wille hemma för det.. eller att det skulle vara fel då helt plötsligt. Det är klart att man har mer tid till annat man behöver göra om man ”bara” har ett barn istället för två. Jag både jobbar och söker jobb hemifrån ju..

   1. Barnvaktskommentaren är irrelevant i ditt sammanhang, la till den för att det finns många som använder förskolan för att kunna städa, tvätta, få egentid, träna osv osv. Ville egentligen bara belysa att förskolan till största delen är till för att föräldrar ska kunna arbeta, studera, söka jobb. Ur ett förälder barn perspektiv skulle jag nog också lämna mitt andra barn om det ena var hemma sjuk. Hur kul är det att vara hemma med sjukt syskon & kanske något stressad förälder som jobbar samtidigt som den vabbar. Ur mitt förskollärarperspektiv skulle jag inte lämna det friska barnet utifrån erfarenheten hur en dag på förskolan kan vara ur ett personalperspektiv med tanke på gruppstorlek, stress, vikariebrist osv. Men det beror ju helt på stad, kommun, storlek på förskola , tillgång till vikarier osv osv. Tycker dock inte att det är fel att lämna bara det att jag skulle nog inte gjort det, men då kan jag inte heller jobba hemifrån direkt…

 2. Ja jobbar oxå på dagis. Och beroende på sjukdomnar så är de vissa sjukdomnar som syskon ska vara hemma vid oga av syskonet kan bära på smittan utan att de bryter ut. Vi ser dem syskonen som blir lämnade när ena är hemma. Och ofta är de syskon blir hrmma ledsen frågar mycket varför får hen va hemma men inte jag. Många tror att barnen har de bättre på dagis en hemma, dem måste aktiveras , dem har tråkigt när de andra är sjukosv osv osv..
  Själv anser ja o när ja har haft fler av mina egna barn på dagis så är ena sjukt är de andra hemma oxå. Nu när 2 av 3 är skilbarn kan ja ej göra så för de e skokplikt men mär är nån sjuk dagis eller skola så är alltid dagis barnet hemma om de e skolbarn. O skolbarnen hämtas direkt när akoktiden är slut och lämbar ibte det på fritids. Känns lite som många ibte tänjer på att smittas kan bäras vidare fast de ej utvryter o då blir de en ond cirkel. O skulldkänslor tror ja ibte nån medvetet kan ge så. Utan som ovanskrivande skrev många blir arga om man ibte ibformerar om att de bara är de barnet osv.. om amn som föälder är hemma varför vill man ej ha barnet hemma ? O då menar ja absolut ej om amn pluggar man jobvar hemma eller söker jobb osv.. utan annars? Personalen berättar ibte alltid allt barnen säger på en förskola. Just pga av att allt behöver ej föräldrarna höra för man vill ibte ge skulld känslor. Säger ibte att alla barnen är så men väkdigt många.
  Såklart om man jobbar osv så klart barnen ska vara på dagis! Ovasett om de är 20 barn eller 1. Men om man är hemma o har möjlughet om de är 1 barn på dagis eller 20 varför inte ha d hemma?

  Om du behöver ha på dagis ha de då. Men prata med peraonalen om de o förklara allt att du får skuldkänslor och kan inte ha hemma om du har en andlednibg till de

   1. Jag kallar det för dagis. Jag tycker det är jättelöjligt att det måste kallas förskola nu. De flesta jag känner kallar det dagis och enligt mig är det det det heter OCH har vi inte yttrandefrihet i det här landet?

    1. Fast det heter ju inte dagis & det har det inte gjort på snart 20 år. Dagis finns inte. Och är en helt annan typ av verksamhet, från 2010 är förskolan dessutom en egen skolform. Man kan ju inte kalla en verksamhet för något som inte ens existerar & inte har gjort de senaste 20 åren.

     1. Äh det är bara ett slanguttryck ungefär som man skulle säga att någon sitter i finkan – fängelse.. vi har väl yttrandefrihet dessutom i Sverige? Man får väl säga vad man vill? Löjligt tycker jag. Förskolan är ju ett mycket längre och osmidigare ord än dagis. Men men det är väl ok att man kan ha olika åsikter om saker och jag respekterar dina.. tycker inte det finns absoluta rätt eller fel i detta. Tycker du folk aldrig får använda slanguttryck och ord? Bara propra, korrekta ordval? Hur tråkigt vore inte det men men du får tycka som du vill..

Comments are closed.