Din självutvecklingsresa Session 23 – Låt ingen trampa på dig!

Dagens Session handlar om att sätta gränser och inte låta andra människor ”trampa på oss”.

Kom ihåg att du är värdefull och du måste värna om dig själv och att du mår bra. Annars kommer du inte kunna vara till nytta för dina medmänniskor heller.

Vi ska lära oss att sätta sunda gränser mot andra människor. Sätt värde på dig själv. Ingen annan kan veta vad som inte känns ok för dig. Du har själv ansvar att kommunicera detta med din omgivning.

Ofta kan ilska mot andra människor byggas upp inom oss när vi inte har satt gränser mot dom. Och de har ofta ingen aning om att de gör saker som sårar oss.

Dagens uppgift.

Fundera på dina relationer och olika grupper du tillhör. 

1, Finns det människor som gör saker som påverkar dig som du inte gillar/ blir arg på?

2, Blir du orättvist behandlad?

3, Känner du att du inte respekteras du för den du är idag? Det kan vara så att du förändrats/ utvecklats, men inom t.ex. din familj ses du som ”den person du var tidigare” och de sätter in dig i rollen du hade förut i familjen. Här måste du stå upp för dig själv och markera att du idag är en ny, annorlunda person som är värd att bemötas som den du är nu.

4, Känner du att människor inte lyssnar på dig eller ”kör över dig”? Säg det. Ta plats. Förmedla att du inte accepterar att vara ”osynlig” eller ”köras över”.

5, Fundera på dina kärleksrelationer. Sätt gränser för vad som är ok och inte ok för dig här. Kanske behöver du egen tid eller mer ”space”? Kanske längtar du efter att göra mer saker som du vill göra (som din partner ev. inte gillar)?

Sätt gränser på 2 sätt och kommunicera vad du känner

A, Är det något som tar tid kan du boka ett möte med personen i fråga där du tar upp detta. Kom ihåg att bara prata om din upplevelse och dina känslor och inte gå in och kritisera/attackera den andra personen.

B, Ofta kan gränser sättas på ett helt odramatiskt sätt i förbifarten när det händer. Det har jag haft goda erfarenheter av. Då brukar budskapet gå fram samtidigt som det inte blir lika dramatiskt för den andra personen.

Det är dags att sätta värde på dig själv. Din självkänsla kommer att stärkas om du tar dina känslor på allvar och inte bara trycker ner dom.

Det var dagens övning. Vi ses imorgon! Kram