Så sött, men varför måste Lucia numera vara så otraditionellt?

Varit på Lucia på barnens dagis. Först på Lauras avdelning, sen på Willes. Himla gulligt. På Lauras avdelning satt vi i en ring med barnen och sjöng med dom. Där var det mest de vuxna som sjöng. Sen en trappa ner till Willes avdelning. Då tågade de in och vi satt som publik.

Men förstår inte riktigt att allt ska vara så otraditionellt? Jag minns Lucia när man själv var liten. Då var det något nästan heligt, andligt och väldigt fint kommer jag ihåg. Men idag var det lite annorlunda – längst fram i tåget gick gapiga stora killar – pepparkaksgubbar mm, inga lucior. I stort sett alla flickor skulle vara tomtar och pepparkaksgubbar, inte många lucior och tärnor. (och ingen av lärarna vågade säga till en kille som typ överröstade alla andra och sjöng väldigt falskt och otajmat med de andra också..)

Blir lite överdrivet i Sverige ibland. Helt plötsligt så är det någon slags jantelag på att allt måste vara otraditionellt, annars är det fel. Tjejer ska inte ha rosa överhuvudtaget typ eller kjolar/klänningar.. Löjligt måste jag säga. Det slutar med att både flickor och pojkar går i gråa och blåa tråkiga kläder och ingen ska glimma eller glittra för mycket.. Hårddrar det lite men ja ni fattar.. Alla ska ändå vara samma i Sverige på något vis även om det nu ska vara tvärtom.

 

12 thoughts on “Så sött, men varför måste Lucia numera vara så otraditionellt?

 1. Det är en förskola. Det är inte Adolf Fredriks musikskola som uppträder. Små barn kan ibland sjunga gräsligt falskt och otajmat. Skulle den killen inte vara med då?
  Vill du ha ett perfekt luciatåg får du nog vänta på kommunens Lucia, de brukar vara superproffsiga.
  Låt barnen på förskolan ha sitt luciatåg med tomtar och pepparkaksgubbar och försök se det gulliga med busiga barn som själva fått välja vad de ville klä ut sig till.

  1. Jag menar såklart inte att det behöver vara proffsigt eller något men om en kille skriker så han överröstar alla andra så de inte hörs tycker jag det är synd. Och det är ju föräldrarna som väljer vad barnen ska vara oftast..

 2. Jag tycker det är BRA att alla BARN själva får välja vad dom vill vara på lucia! Under hela min förskoletid längtade jag efter att få va lucia, men det fick jag inte för att jag var korthårig. Min bästis fick vara det varje år för att hon hade långt mörkt hår. Dessutom fick hon gå längst fram i ledet. Vadför fick hon det jo för hon var lucia hon hade långt mörkt hår, det hade inte jag… jag var väldigt ledsen under luciorna. Som barn förstod jag inte att lucia ska gå längst fram för att det är lucias uppgift. Jag trodde jag inte var fin nog för att gå längst fram för att jag hade fult tovigt och kort hår.
  Och tror du inte pedagogerna har försökt prata med lilla FalsettNisse att prova dämpa rösten lite? Det tror jag. Men Nisse tycker han e bra! Och så är Nisse glad och stolt över att ha fått välja sin luciaklädsel själv och att mormor kommit ända från Peru för att se på honom när han sjunger. Så han sjunger för fulla muggar och tycker han e grym!
  Tror faktiskt inte heller att det är många föräldrar som bestämmer vad deras barn ska ha på sig på Lucia! Ja, utom du då…
  Trevlig Lucia

 3. Ok, det var tråkigt att du haft så dåliga erfarenheter av lucia! Jag har väl inte direkt sagt att jag är emot flera lucior dock.. Och våra barn som är så små där kan ju vi föräldrar som kan bestämma vad de har på sig.

 4. Så himla fin sista bild i ditt inlägg! Heja Cilla ❤ Och kul med kommentarer och reaktioner på ditt inlägg. Kram

  1. Åh tack Carro 🙂 Från kören gissar jag? <3 Ja, jag har önskat få reaktioner och kommentarer - so now I got it! 🙂 Det är bara att räkna med att alla inte kommer vara positiva.

Comments are closed.