Skamfläck för vår släkt..

Vår släkt har gjort mycket bra under de dryga 700 år som den funnits (!) Men vi har som de flesta släkter även det vi inte är så stolta över!

Min släkting Magdalena Ribbing har skrivit en intressant bok om ”Den vackre kungamördaren, Adolph Ludvig Ribbing” som var en greve, officer, rik, vacker och framgångsrik. Kvinnornas favorit, en ovanligt snygg man med ett hett temperament. Han fick allt serverat på silverfat: förmögenhet, utbildning, närhet till kungligheter i Sverige och Frankrike, långväga resor, fester och slott. Allt var upplagt för ett bekymmersfritt och bekvämt liv. Men så blev det inte.

Mordet på Gustav III

Under vintern 1791–1792 bildades en sammansvärjning inom adeln, vars mål var att mörda kungen och förändra regeringssättet. Attentatet mot kungen skedde under en maskeradbal på operan i Stockholm den 16 mars 1792. När skotten avlossades stod Adolph Ludvig Ribbing tätt intill. Kanske var det han som sköt – en teori hävdar att så var fallet. Adolph Ludvig Ribbing greps omgående, dömdes att mista högra handen och att halshuggas. Men senare samma år blev han av politiska skäl plötsligt benådad och landsförvisad. Men han fråntogs allt utom sitt liv.

Rätt intressant att utforska och läsa om sin släkts historia.

Källor: Wikipedia, ”Den vackre kungamördaren, Adolph Ludvig Ribbing, Ett 1700-tals liv” av Magdalena Ribbing

2 thoughts on “Skamfläck för vår släkt..

Comments are closed.