Vi ska vara både Zorba och Zen – liksom min blogg

 

img_5775

Glammamman handlar mitt liv som mamma, människa/kvinna och mina tankar om självutveckling och andlighet. Men också om vackra saker, kläder, inredning och övriga lite mer ”materiella-konstnärliga” grejer. Vissa kanske tycker det är en konstig kombination. Liksom en av mina andliga förebilder ”OSHO”, tror jag vi människor ska vara andliga, men också inse att vi är just människor (inte gudar) och det är meningen att vi ska leva här på jorden och även njuta av allt ”världsligt”. OSHO kallar det ”världsliga” för Zorba (efter en grek med samma namn som var en riktig ”livsnjutare”) och det andliga för Zen. Han menade att de religiösa ledarna indoktrinerat oss att inte vara materiella, njuta av livets goda osv.

“And this poverty has been given to people by our religious leaders. They have been told not to be materialists. They have been told to be celibate. They have been told to live in poverty. They have been told that life is out of sin”. OSHO

Han menade att vårt naturliga ”Zorba” eller livsnjutarjag har blivit förstört genom sån här indoktrinering. Och hela historien har mänskligheten försökt hålla Zorba och Zen isär och det har lett till att Zorba har fortsatt vara inkomplett och ytlig och Zen också – för hen har bara ett inre, andligt liv – inte ett yttre.

Jag håller med OSHO att Zorba och Zen inte behöver vara antagonister – en kombination av de två måste vara det perfekta och naturliga för oss. ”The Zorba can melt into Zen, and only then will both be complete” säger OSHO. Samma filosofi kör jag när det gäller den här bloggen också. Andliga, spirituella inlägg varvas med inlägg som handlar om materiella, konstnärliga saker och sinnliga upplevelser, och vissa grejer jag postar kan vara en blandning av båda.

Nä, nu ska jag – människa som jag är – njuta av att lägga mig i min varma, sköna tempursäng med ett varmt duntäcke.. God natt 🙂