Vill inte vara bara en ”fasadmänniska”

img_7116

Idag känner jag mig lite mer ledsen och har lite lägre energi.. Sådana dagar kommer och jag påminner mig att jag ska acceptera att jag är människa och att alla känslor är ok. Om man inte tillåter sig vara ledsen ibland, kan man nog inte känna sig riktigt glad heller. Låter man sig inte vara ”galen” och ”out-of-the -box” emellanåt, kommer man inte heller vara så kreativ som man är. Galenskap och kreativitet är länkade på det sättet. Öppnar man upp fönstret till ”galenskapen”, kommer man också bli mer kreativ. Är man bara en ”strömlinjeformad” fasadmänniska, får man ett medelmåttigt liv och blir inte lycklig.

Som Carl Gustav Jung såg det så består människan av Jaget, Självet och Personan. Jaget är det man menar med att ha självkännedom om sig själv. Den innersta kärnan är Självet som står för helheten och enheten i personligheten. Vårt ”skydd mot omvärlden” och vår ”maskpersonlighet” kallas Personan. Människor som bara lever i personan och inte tillåter Jaget och Självet att ta plats, kommer förtvina, krascha till slut. Man kan se det på människor som hela tiden lever i ”masken” och alltid säger att allting är tipp-topp, allt går fantastiskt i karriären och att allt är underbart i hemmet. Sådana människor blir oftast utbrända/ deprimerade tillslut. De vill inte acceptera att det är meningen och naturligt att människan ska ”misslyckas”, vara ledsen/arg ibland osv.. Jag menar inte att man ska döma ut sådana människor, de har inte fått ”nåden” att vakna upp ännu. Ofta kan det behövas en rejäl krasch innan man kan vakna upp och verkligen LEVA till 100%, istället för att bara överleva.

Jag vill uppmuntra dig till att acceptera hela dig och tillåta alla dina känslor. Man kan viska till sig själv eller säga till sig själv i spegeln ”en del av mig är galen och det är ok”, ”en del av mig är ledsen och det är ok” eller ”en del av mig är arg och det är ok”. Kom ihåg också att säga till dig själv självkänsla-boostande-grejer varje dag som t.ex. ”jag duger precis som jag är” eller ”jag är en värdefull människa, värd att älskas”.

Ge oss gärna dina tankar kring detta, kommentera!

6 thoughts on “Vill inte vara bara en ”fasadmänniska”

  1. Bra sagt o fint skrivet! Bra tips med meningen att säga till sig själv i spegeln. Kanske låter konstigt men jag brukar ”krama” om mig själv när ska sova o upprepa jag duger som jag är. ??

Comments are closed.