Vingummi och gelé

Godis i många färger

När det gäller godis i vingummi och gelé så är några av mina favoriter godisnappar, sega råttor och stora hjärtan. Att lägga dom i en stor skål tillsammans med lite choklad och jag blir supernöjd. Då är det svårt att låta bli att stoppa fingrarna i skålen.

Söta vingummi och gelé

Godisnappar är ett slags vingummi godis som har funnits i Sverige ända sedan år 1961. Så vilka man än pratar med vet vad godisnappar är. Jag tror inte jag vet någon som inte tycker om godisnappar. Vill man ha något sött så är nappar jättegott. Dessa nappar finns både i frukt, cola. stora och sura och i både påse och lösvikt.

Vingummi och gelé

Gelé godis

Nappar är nappar och man vet vad det är för godis. När det gäller råttor så kallas dom både för ”sega råttor”, ”godisråttor” och ”geléråttor” och är godis i gelé. Dom ser ut som en råtta med svans, Kanske inte så aptitligt om man tänker på det, men jättegoda, mjuka och söta. Dom kom redan på 1900-talet och idag finns dom till och med i olika storlekar. Dessutom i en jättestorlek i vissa speciella godis butiker på två kilo.

ingummi och gelé

Det finns ju en hel del andra gelé godisprodukter som är goda också. Som till exempel dom strora röda hjärtan, gröna grodor, björnar, ormar och jag vet egentligen inte hur många. Man har en tendens att stoppa lite olika gelé godiar i påsen när man är och handlar. Dom produkter jag skrivit om nu är väl dom som många vet vilka det är.

Hur tillverkar man gelegodis?

Att tillverka gelegodis (som till exempel vingummi eller geléhjärtan) är ett roligt och kreativt köksprojekt. Grunden i gelegodis är en kombination av socker, gelatin och smaksättning – ibland även färg. Resultatet blir ett segt, sött godis som kan formas i nästan vilka former som helst med hjälp av formar eller utskärning.

Här är en steg-för-steg-guide på hur du kan göra eget gelegodis hemma.


Grundrecept på gelegodis

Ingredienser:

  • 2 dl strösocker

  • 1 dl vatten

  • 1 dl fruktjuice (till exempel hallon, citron eller apelsin)

  • 2–3 gelatinblad (eller motsvarande mängd gelatinpulver)

  • Ev. 1 tsk citronsyra (för syrligare smak)

  • Ev. livsmedelsfärg (om du vill ha tydligare färger)

  • Ev. fruktsmak eller arom (om juicen inte ger tillräcklig smak)


Så här gör du:

  1. Blötlägg gelatinet
    Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5–10 minuter tills de blir mjuka. Om du använder gelatinpulver, lös upp det i lite kallt vatten enligt förpackningens anvisningar.

  2. Koka sockerlag
    I en kastrull, blanda socker, vatten och juice. Värm upp blandningen under omrörning tills sockret löst sig. Låt sedan koka upp försiktigt och sjud i några minuter. Tillsätt citronsyra om du vill ha mer syrlig smak.

  3. Tillsätt gelatin
    Ta kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma vätskan tills de smält helt. Rör om noggrant så att allt blandas.

  4. Färga och smaksätt (valfritt)
    Om du vill ha starkare färg eller tydligare smak, tillsätt livsmedelsfärg eller extra arom nu. Blanda väl.

  5. Häll i formar
    Häll upp blandningen i silikonformar eller en form klädd med bakplåtspapper. Använd gärna små konfektformar eller isbitsformar för att få fina bitar. Låt stå i rumstemperatur tills det svalnat, och sedan i kylskåp i minst 4 timmar (gärna över natten).

  6. Ta ut och skär
    När godiset stelnat ordentligt, ta ut det ur formarna. Om du använt en stor form, skär i bitar med en vass kniv.

  7. Torka och sockra (valfritt)
    För ett torrare och mer vingummi-liknande resultat kan du låta bitarna lufttorka på bakplåtspapper i ett dygn. Rulla gärna i strösocker eller sursockermix om du vill ha ett krispigt yttre.


Tips och variationer:

  • Använd olika sorters juice för varierande smak och färg: till exempel blåbär, äpple, hallon, citron eller passionsfrukt.

  • Du kan blanda i fruktpuré för mer naturlig smak och fyllighet.

  • Om du vill göra veganskt gelegodis kan du ersätta gelatin med agar agar, men doseringen och tillvägagångssättet skiljer sig något.


Hållbarhet:

Hemmagjort gelegodis håller i cirka 1–2 veckor i en lufttät burk i kylskåp. Om du låter godiset torka ordentligt kan det hålla lite längre i rumstemperatur, men undvik fukt.

Att göra gelegodis hemma kräver inte många ingredienser, men det gäller att vara noggrann med mått och temperatur. Det är en perfekt aktivitet för dig som vill ha kontroll över innehållet i godiset, experimentera med smaker, eller kanske göra presenter eller temagodis till fest och högtider. Resultatet blir ett gott, segt godis som är minst lika gott som det du köper i butik – och ofta mycket roligare att bjuda på.

Vill du dessutom ha godis med eget tryck så maila oss på info@glammamman.se


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *