Kexchoklad

Dom två största sorterna

Det finns en del olika slags kexchoklad ute i butikerna. Dom två största kommer från Cloetta och Nestle. Dom har två olika smaker vad jag tycker i alla fall. Sen är det en smaksak om vilken man tycker är godast. Jag tycker att kexchokladen från Cloetta är den godaste och att den andra inte är god alls. Men det är vad jag tycker.

Cloettas kexchoklad

Själva varumärket kexchoklad kom till år 1938. Kexchokladen kom först i smala bitar och marknadsfördes som ett mellanmål frö början. Sen kom den i andra storlekar men den gula och röda färgen på förpackningen har alltid funnits där. Liksom kexrutorna.

Först kallade man produkten för Five o’clock wafer chocolate och är en chokladkaka av tre lager chokladöverdragna rån och som är doppad i mjölkchoklad. Cloettas fabrik ligger i Ljungsbro utanför Linköping. Fram till mitten av 1990 talet förpackade man kexchokladen i folie. i dag finns det kexchoklad i ”kaka”, minibitar, minirutor och en kexchoklad i vegan.

Vill man göra egen kexchoklad ska man använda sig av smörgåsrån, Nutella och choklad. Sen är det bara att skära rånen i den storlek och form man vill ha, smälter 1,5 dl nutella tillsammans med 40 gram choklad och sen är det bara att bre den fyllningen på kexen och lägga ihop. Under tiden som du smälter ca 150 gram choklad får kexen stå i kylskåpet och stelna innan du doppar dom i den smälta chokladen.

kexchoklad

Nestles kexchoklad

Kitkat består av tre lager kex med en krämfyllning och överdragen med mjölkchoklad. Den tillverkas i många olika länder: USA, Sydafrika, Storbritanien, Kanada, Tyskland, Japan, Australien, Kina, Malaysia, turkiet, Indien, Venezuela och Bulgarien. Därför är det då världens näst största chokladkaka efter Snickers.

Produkten kom ut på den engelska markanden först och det år 1935. Företaget Rowntree Limited som då producerade denna köptes upp år 1988 av Nestle som sedan tog över produktionen av Kitkat. Formen på produkten är fyra små stänger som är separerade från varandra av en tunn, krispig oblat. Den finns i över fyra hundra olika smaker.

 

kexchoklad
Kit kat har mycket mer tuggmotstånd på sin kexchoklad

Hur tillverkas kexchoklad?

Kexchoklad tillverkas genom att kombinera krispiga rån (kex) med mjölkchoklad, vilket resulterar i ett chokladtäckt kexlager som är både lätt och fylligt. Det är en klassisk svensk konfektyrprodukt, mest känd genom det varumärke som lanserades av Cloetta på 1930-talet. Tillverkningsprocessen liknar den som används vid produktion av andra chokladöverdragna produkter, men med särskilt fokus på tunna kexskikt och jämn chokladtäckt yta.

Här följer en översikt över hur kexchoklad vanligtvis tillverkas industriellt:


1. Tillverkning av kex (rån)

Basen i kexchoklad är tunna rån, som är mycket krispiga och luftiga. De bakas enligt följande process:

  • Degberedning: En enkel deg görs på vetemjöl, vatten, fett och ibland lite socker eller salt.

  • Gräddning: Degen hälls eller sprids i tunna lager på en varm rånbandsmaskin som fungerar som ett transportband med inbyggda värmeplattor.

  • Kylning: Efter gräddning kyls rånen snabbt ner så att de blir fasta och torra.

  • Utskärning: De färdiggräddade rånen skärs i rektangulära bitar, anpassade efter önskad storlek på kexchokladen.


2. Montering av kexlagren

För att få den klassiska strukturen med flera tunna lager används en fyllning mellan varje kexskikt. Fyllningen är oftast baserad på kakao, fett (t.ex. vegetabiliskt fett eller kakaosmör), socker och ibland mjölkpulver.

  • Fyllning appliceras: Ett tunt lager av kakaofyllning stryks ut på varje kexskiva.

  • Kexen staplas: Kexskivorna med fyllning staplas ovanpå varandra, ofta tre till fem skikt.

  • Trycks ihop: Den färdiga kexkroppen pressas lätt samman för att få rätt struktur.

  • Kyls: För att fyllningen ska stelna kyls kexen innan nästa steg.


3. Överdrag med choklad

Den färdiga kexkroppen går nu vidare till chokladöverdragningen:

  • Temperering: Chokladen värms upp och tempereras noggrant för att få rätt konsistens och glans.

  • Doppas eller sprutas: Kexen transporteras på ett band genom en chokladslöja där de täcks jämnt. Överskottet får rinna av.

  • Vibreras eller borstas av: Överskottschoklad kan tas bort för att få ett jämnt lager.

  • Kyls igen: För att chokladen ska stelna snabbt kyls de chokladdoppade kexen i ett kylsystem.


4. Förpackning

När chokladen stelnat och produkten är helt färdig kyls den ytterligare och skickas vidare till:

  • Kvalitetskontroll: Kexchokladen kontrolleras för att säkerställa att inga sprickor, ojämnheter eller chokladmissar uppstått.

  • Inplastning eller inslagning: Varje bit förpackas individuellt i folie eller plastförpackning, ofta med automatiserad maskin.

  • Paketering i kartonger: Förpackade kexchoklad staplas i kartonger för distribution.


Ingredienser i typisk kexchoklad:

  • Vetemjöl (till rånen)

  • Socker

  • Vegetabiliskt fett

  • Kakaomassa och/eller kakaosmör

  • Mjölkpulver

  • Emulgeringsmedel (till exempel lecitin)

  • Aromer (vanillin är vanligt)

  • Salt


Skillnad mellan hemmagjord och fabriksproducerad kexchoklad

I fabriker används avancerade maskiner för att uppnå exakt tjocklek, jämnt chokladöverdrag och lång hållbarhet. Hemma kan du skapa en förenklad variant genom att:

  • Använda färdiga rån

  • Blanda ihop en kakaobaserad smörkräm som fyllning

  • Stapla rån med fyllning

  • Täck med smält choklad

  • Kyla och skära i bitar

Det blir inte exakt som originalet, men det kan bli mycket gott och roligt att göra.


Vill du dessutom ha godis med eget tryck så maila oss på info@glammamman.se

Kexchoklad tillverkas genom att tunna rån gräddas, fylls med kakaosmakande fyllning och täcks med ett chokladöverdrag. Tillverkningsprocessen kräver precision och kontrollerade temperaturer för att säkerställa rätt konsistens och smak. Resultatet är ett lätt, krispigt och chokladigt godis som är älskat av många och har en självklar plats i den svenska godiskulturen.


Ett svar till ”Kexchoklad”

  1. […] Kexchoklad – För den som gillar något krispigt och lättare, är Kexchoklad en pålitlig favorit som också är väldigt nostalgisk. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *