Marianne variant

Jag trodde den skulle smaka mer ”marianne”

Dom flesta har nog och vet vad Marianne är för sorts godis. Första gången jag hörde talas om och fick smaka på dom var när jag var liten. Min mormor och morfar hade varit på en båt och kom hem med dessa karameller som var hårda på utsidan med mjuk choklad inuti. På nått sätt kändes dom lite lyxiga och man hade dom i en skål för sig.

Nu finns det mer än en Marianne variant

Efter den traditionella Marianne varianten med choklad kom en med toffee smak. Bägge dessa två karameller är med ett fräscht pepparmintsöverdrag. När jag såg denna variant i affären blev jag sugen på att testa så jag köpte en påse av ”Chocolate wafers” eftersom det stod Marianne på påsen.

Marianne variant

Det är kanske lite svårt att se på kortet hur stora dom är men dom är fyra centimeter långa. Krispiga och goda men jag trodde att dom skulle smaka lite mer åt Marianne hållet. Det gjorde dom inte. Jag ska göra ett test till min man ikväll när han kommer hem. Får se om han känner att det är den smaken och gömma påsen. Och sen skriva vad han sa och tyckte här nedan.

Marianne variant

Testet som jag gjorde på min man:

När min man kom hem stod skålen framme med dessa wafers. Jag räckte över skålen och bad honom smaka och säga vad han tyckte det smakade. ”Det smakar lite mint” var det han svarade med. Jag förklarade att det är en marianne variant, men han tyckte precis som jag att han inte tyckte det.

Vi tyckte att det var en god choklad men det är ingenting som vi kommer att köpa flera gånger. När jag köpte denna hade min ica butik en kampanj på dom och kostade då tjugo kronor så därför köpte jag dom.

Den första marianne karamellen kom ut år 1949 i Finland innan Fazer tog över produktionen.

Det är fri från palmolja står det på förpackningen, men vad innebär palmolja?

Palmolja är en vegetabilisk olja som används i många livsmedel – från kex och choklad till margarin och färdigmat – eftersom den är billig, har lång hållbarhet och ger bra konsistens. Men trots att den är praktisk för industrin, har palmolja blivit mycket omdiskuterad, och det finns flera anledningar till varför den ofta betraktas som dålig i livsmedel, både ur ett miljöperspektiv, ett hälsohänseende, och ibland även ur ett etiskt perspektiv.

Här är de främsta skälen:


1. Miljöpåverkan

Den största kritiken mot palmolja handlar om hur och var den produceras:

  • Skogsskövling: Stora regnskogsområden – framför allt i Indonesien och Malaysia – har huggits ner för att göra plats för palmoljeplantager. Det leder till förlust av biologisk mångfald och påverkar ekosystemen negativt.

  • Hot mot djurliv: Arter som orangutanger, tigrar och elefanter har drabbats hårt när deras livsmiljöer förstörs. I vissa områden har palmoljeodlingarna lett till att djurarter blivit akut hotade.

  • Klimatutsläpp: När regnskog skövlas och torvmarker bränns frigörs stora mängder koldioxid, vilket bidrar till klimatförändringarna.


2. Arbetsförhållanden och etik

Palmolja produceras ofta i länder där arbetsrätt och mänskliga rättigheter inte alltid respekteras:

  • Barnarbete och dåliga arbetsvillkor förekommer på vissa plantager.

  • Marktvister mellan bolag och urfolk eller lokalbefolkning är vanliga.

  • Många bönder får dåligt betalt trots hög efterfrågan globalt.


3. Hälsoaspekter

Ur ett näringsperspektiv är palmolja inte den bästa typen av fett:

  • Högt innehåll av mättat fett: Palmolja innehåller mycket mättat fett, vilket i stora mängder kan påverka kolesterolnivåerna negativt och öka risken för hjärt-kärlsjukdomar.

  • Industriellt processad: I vissa fall används raffinerad palmolja, vilket kan innehålla processrelaterade ämnen (som glycidylestrar) som i höga halter misstänks vara cancerframkallande – detta är dock främst ett problem i mycket högt upphettade produkter.


4. Svårighet för konsumenter att välja rätt

Även om det finns certifierad hållbar palmolja (till exempel RSPO-märkt), är det svårt för konsumenter att veta exakt varifrån palmoljan i en produkt kommer. Många tillverkare specificerar inte om oljan är hållbart producerad, vilket gör det svårt att göra ett medvetet val.


Sammanfattning: Varför är palmolja problematiskt i livsmedel?

Orsak Beskrivning
Miljöförstöring Skövling av regnskog, hot mot djur och klimatpåverkan.
Etiska problem Barnarbete, exploatering av arbetskraft, markkonflikter.
Hälsorisker Högt innehåll av mättat fett, processade ämnen i raffinerad olja.
Brist på transparens Svårt för konsumenter att veta om palmoljan är hållbar.

Vad kan man göra som konsument?

  • Läs innehållsförteckningar – Palmolja kan även kallas vegetabiliskt fett.

  • Välj produkter med RSPO-certifiering om du inte vill undvika palmolja helt.

  • Stöd företag som använder alternativa fetter, som rapsolja, solrosolja eller sheasmör.

  • Minska konsumtionen av ultraprocessad mat, där palmolja är vanligast.

Palmolja i sig är inte ”giftigt”, men de problem som är förknippade med dess produktion och överanvändning gör att många försöker minska sin konsumtion – både för sin egen hälsas och planetens skull.

Vill du dessutom ha godis med eget tryck så maila oss på info@glammamman.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *